v3 courtyard perspective v2.jpg
 

When asked to design a significant renovation on an existing middle Tennessee farmhouse, an idea about utilizing typical farmhouse narratives - metal roofing, board and batten siding, large porches, dormers - translated into a more contemporary, if subdued, approach to create a T-shaped plan with an addition on the back to open out to an existing stone courtyard and garden. The entire house is wrapped in a new porch covered by a columnless, cantilevered metal roof whose form curves and lofts to soften the connection to the surrounding land.

Brentwood Residence

Design:
Fall 2018
Private Client

Type:
Residential Renovation/Addition

Status:
On Hold

Location:
Brentwood, TN

 

“Dormers” are replaced with vertical skylight solar chimneys, and the battens of the board and batten siding are a variable pattern, based on projecting the existing and future outbuildings through the main house.